restauratie van een
C i t r o ë n    2 C V    S p é c i a l    1 9 7 6

introductie
demontage
motorrevisie chassis
carrosserie opbouw electra interieur

#51 – De koets van de Spécial heeft na 39 jaar in ieder geval een nieuw voorruitframe, nieuwe bodemplaten en gedeeltelijk een nieuwe voetenbak nodig. De dorpels zijn aan de uiteinden krokant en zullen ook vervangen worden. De rest van de koets lijkt redelijk tot goed. Om te bepalen of er nog meer gerepareerd moet worden met nieuw metaal, ben ik begonnen de onderkant schoon te maken.
51_1
51_2

#52 – Acht maanden heeft het project geen aandacht gehad. Dus pakken we de draad weer op waar die is blijven liggen: bij het restaureren van de koets. Om inspiratie op te doen heb ik die op het rijdende onderstel gezet. Om 'm daarna op z'n kant te leggen om alle door roest aangetaste plekken nog eens te inventariseren. De inspectie levert een lijstje nog aan te schaffen plaatwerk op, naast de voetenbak, dorpels en bodemplaten die al klaarliggen.Dat zo'n carrosserie in de fabriek in Levallois aan z'n staart opgehangen was bij het spuiten is nog mooi te zien.
52_1
52_2
52_3

#53 - Weer een dag van komborstelen en stof happen. En ja, dan komen er altijd meer gaten in het metaal tevoorschijn dan je al wist. Op de bestellijst van plaatwerk heb ik een volledige voetenbak toegevoegd. En nog wat vulstukken voor de bak onder de achterbank. Na een proefstukje gedaan te hebben met een geleend puntlasapparaat  zie ik het laswerk met vertrouwen tegemoet.
53_1
53_2

#54 - Het resultaat van een dag boren en slijpen: de parafan links en de hele voetenbak zijn eruit.
54_1
54_2

#55 - De hoek onder de achterdeur is volledig weggevreten door roest. De dorpel, het uiteinde van de c-stijl, de onderkant en de zijkant van de achterbankbak en ook de steun die de achterbank draagt, zijn geheel of gedeeltelijk aangetast. Dat moet er allemaal uit om plaats te maken voor nieuw metaal.
55_1
55_2

#56 - Het eerste laswerk aan de koets is gedaan: onder de versteviging van de achterbankbak zit een nieuw stuk metaal, zodat de koets weer goed op het chassis kan rusten. Daarna zijn de linker dorpel en de bodemplaat verwijderd.
56_1
56_2

#57 - De c-stijl is aan het uiteinde met nieuw metaal gerepareerd. Na veel passen en meten kon daarna de linker dorpel worden vervangen.
57_1
57_2

#58 - De dorpel is afgelast en zit op z'n plek, zo ook de linker bodemplaat.
58_1
58_2

#59 - Na het bevestigen van de dorpel is de bak onder de achterbank inwendig voorzien van een nieuwe steun (voor de achterbank) en is de bak weer dicht, zowel aan de dorpelkant, als aan de onderkant.
59_1
59_2

< chassis
opbouw >
 
Wil je reageren? Dat kan. Via het forum van 2CV.nl, via Facebook (als we vrienden zijn) of stuur een email naar jesper@glimeend.nl
terug naar wagenpark - bijgewerkt op 7.03.2016